четвер, 17 березня 2016 р.

Засідання робочої групи

         Відповідно до спільного плану роботи Хмельницького ОІППО та Асоціації керівників інноваційних закладів освіти Хмельницької області 11 березня 2016 року відбулося засідання робочої групи по підготовці до круглого столу з питань функціонування навчальних закладів області в умовах об’єднаних територіальних громад. На засіданні були присутні координатори АКІЗО: кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри менеджменту та інноваційних технологій Гуменюк В.В., старший викладач Орловська Н.М.; директори шкіл області: Федоров Ю.І. (Гвардійський НВК Хмельницького району), Островська О.С. (Чорноострівський НВК Хмельницького району), Крупник В.О. (Городнявський НВК Шепетівського району), Дудар Г.Г. (Деражнянський НВК), Ткачук Б.М. (м.Кам’янець-Подільський, НВК №17), Торчинська О.П. (Струзька ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоушицького району), Томіч І.В. (м.Хмельницький, НВО№9).
         Гуменюк В.В. проаналізувала основні положення нормативно-правових  документів щодо функціонування навчальних закладів в умовах об’єднання територіальних громад, звернула увагу на зміни у їх діяльності в перехідний період. Це кадрові питання, атестація педагогічних працівників та навчальних закладів, функціонування опорних шкіл та їх філій, профільні школи, діяльність ОІППО як сервісного центру, модернізація методичних служб.
         Про перші кроки роботи Гвардійського НВК в умовах об’єднаної територіальної громади розповів Федоров Ю.І., познайомив присутніх із Статутом навчального закладу, відмітив позитивні сторони та проблемні питання.
         Своїми думками поділились інші члени засідання. Тривожить те, що окремі керівники громад у першу чергу займаються формуванням управлінського апарату, а не бюджету, кошторису витрат. Спільною була і така думка: якщо опорна школа забезпечить  отримання учнями якісної освіти,  то  неконкурентноспроможні  школи самоліквідуються. У перехідний період не вирішені питання методичного та психологічного забезпечення, і саме ОІППО може сприяти створенню нових методичних служб. Доцільним буде також укладання угод з методичними кабінетами. У даний час заклади освіти, які увійшли до територіальних громад, мають подвійне підпорядкування, що не сприяє їх ефективній роботі. Необхідно, щоб при територіальних громадах були окремі органи управління освітою, служби, які будуть займатись проблемами формування та утримання матеріальної бази навчальних шкіл. Важливо, щоб, допоки територіальні громади не є юридичними особами, атестація педагогічних працівників проводилась навчальним  закладом та відповідним органом освіти, і за формування кадрової політики відповідав директор.
         Запропоновано провести круглий стіл «Система управління освітою в умовах територіальних громад» в ОІППО у терміни 23-25 березня, звернувшись з відповідним листом до директора департаменту освіти і науки  Хмельницької обласної державної адміністрації Фасолі О.І. та запросити на засідання заступників голів територіальних громад з гуманітарних питань.
         Торчинській О.П. доручено розробити проект інструктивно-методичних рекомендацій щодо діяльності методичних служб в умовах територіальних громад і управлінь (відділів) освіти на перехідний період.

         Було також розглянуто питання роботи АКІЗО на І півріччя 2016 року. Деталізовано проведення семінару на базі шкіл м.Кам’янця-Подільського та червневих управлінських студій на базі Новоушицького району (3-денні навчання-тренінги з ІКТ та психології, 14-16.06).

Немає коментарів:

Дописати коментар